Studentum Logo

Home Artikler Nyheder iPads for advokater - Sådan får du mest ud af din iPad
iPads for advokater - Sådan får du mest ud af din iPad Udskriv Email
Skrevet af miol   
Søndag, 13 November 2011 18:58

Tabletcomputeren har gjort sit indtog i Danmark og på flere danske advokatkontorer. Den mest populære tablet er formentlig Apples iPad, der med et stilrent design og generelt velfungerende styresystem hurtigt er blevet en darling.

Men denne håndholdte computer begrænses af sin egenart. Tastaturet er virtuelt og findes kun på skærmen. Umiddelbart er det smart nok, men det er også uegnet til længere tekststykker. Samtidig er fleksibilitet til en vis grad ofret til fordel for brugervenlighed. iPad er nem at bruge, men ikke så let at skræddersy som en PC er. Denne artikel fokuserer på en række måder, hvorpå du kan gøre iPad'en mere velegnet til professionel brug.

1. Køb en iPad med 3G

iPads - både nye og gamle - kan logge på trådløse netværk. Således kan man bl.a. læse og sende mails og gå på internettet når blot man er inden for dækningsområdet af et trådløst netværk (som man har adgang til). Men det hjælper dig ikke, hvis du sidder i et tog, på en restaurant eller til et møde, hvor du ikke har adgang til et trådløst netværk. Derfor må det anbefales at købe en iPad med "3G", hvilket betyder at du kan bruge mobilnetværket til at komme på internettet. Kun iPad 2 kan købes med 3G. For at komme på nettet skal du hos enteleudbyder bestille et micro SIM-kort. Kan du kun skaffe et almindeligt SIM-kort, kan dette klippes til så det får den rigtige størrelse. På internettet findes der adskillige guides og skabeloner, der gør processen nemmere.

2. Anskaf et trådløst tastatur

Vil du bruge din iPad til at skrive eller redigere i længere tekster, må det anbefales at anskaffe et trådløst tastatur, som kan forbindes til din iPad via trådløs Bluetooth-teknologi. Der findes flere forskellige producenter og modeller og jeg skal ikke her gøre mig til dommer over, hvilke fungerer og hvilke ikke gør. På billedet oven for er det et sammenklappeligt ThinkOutside tastatur - som formentlig er ældre en iPad - men stadig fungerer fint.

3. Brug mail- og kalenderfunktionen

iPad'ens mail- og kalenderfunktion fungerer ganske glimrende og understøtter både systemerne IMAP og (det i erhvervsmæssige sammenhænge meget udbredte) Microsoft Exchange Server. Dette betyder at du kan sende og modtage mails og at din kalender (efter omstændighederne og hvis funktionen slås til) automatisk kan synkroniseres med din Outlook-kalender på jobbet.

4. Køb en Officepakke

En af de mest irriterende begrænsninger ved iPad'en er, at der endnu ikke findes nogen helt tilfredsstillende Office-pakke. F.eks. synes der i skrivende stund (november 2011) endnu ikke at være nogen app, som understøtter "Registrér ændringer" i Word-dokumenter - en funktion som ellers ofte benyttes af advokater, når der f.eks. skal redigeres i aftaledokumenter. Mens vi venter på en løsning må vi nok nøjes med at fremhæve ændringer ved at benytte andre tekstfarver end sort.

Office-apps til iPad er som regel noget begrænsede i forhold til deres PC-modstykker. Selv benytter jeg Office2 HD, der kan købes i App Store og understøtter både dokumenter i Word-format (.doc), Excel-regneark (.xls) og præsentationer.

5. Brug PDF apps

PDF-formatet - der er udviklet af Adobe - benyttes i dag til en lang række dokumenttyper. F.eks. indscannes dokumenter ofte i PDF-format og man kan komme ud for at modtage f.eks. aftaleudkast i PDF-format.

iPad'en lader dig bladre i modtagne eller downloadede PDF-filer, men hvis du vil redigere i disse dokumenter, skal du downloade en app. Der findes et hav af programmer til formålet. En del af disse programmer har jeg testet. Mine yndliger er:

  • Pdf Expert - Et "PDF annotation" program, der gør det muligt at tegne i PDF-dokumenter, overstrege tekst, indsætte kommentarer osv.
  • PdfReview - Programmet minder lidt om Pdf Expert. Det kan bl.a. benyttes til at kommentere på bestemte dele af PDF-dokumenter og er særligt velegnet til f.eks. at sende
  • Pdf Printer - Konvertér bl.a. Word-filer til PDF-format. Bemærk at der findes andre apps som kan konvertere forskellige dokumenter til PDF-format. Nogle af disse uploader dokumentet til en internetserver, som klarer konverteringsarbejdet. Dette bør man være opmærksom på, hvis man arbejder med personfølsomme oplysninger eller fortrolige dokumenter.

Som et alternativ til den føromtalte, manglende "Registrér ændringer" funktion, kan man f.eks. bruge Pdf Printer til at konvertere et modtaget Word-dokument til PDF. Herefter kan PDF-filen åbnes i f.eks. Pdf Expert eller PdfReview, hvorfra der kan indsættes kommentarer mv.

6. Log på fjernskrivebord uanset hvor du er

Hvis du på har mulighed for at logge på din arbejdscomputer hjemmefra via såkaldt VPN og fjernskrivebord, kan iPad'en også bruges til dette formål.  Dermed kan du tilgå f.eks. Outlook, Microsoft Word og advokatfirmaets sagssystem (f.eks. Navision eller tilsvarende).

Der findes flere fjernskrivebords-apps. Min yndling på dette område er PocketCloud.

7. Tilgå de samme dokumenter uanset hvor du er

"Clouding" er et koncept, hvorefter eksempelvis dokumenter (f.eks. paradigmaer) på flere computere synkroniseres med en internet server, således at dokumenterne altid forefindes i en opdateret udgave, uanset hvorfra du tilgår disse dokumenter. Du kan desuden dele visse mapper med bestemte personer, hvilket kan være en fordel når der arbejdes på gruppeprojekter.

Den mest kendte cloudingtjeneste er nok Dropbox, der giver dig 2 GB gratis plads. Der findes desuden en Dropbox-app til iPad. Dermed kan du fra din iPad tilgå de samme dokumenter, som du kan fra en computer med Dropbox. Ifølge Dropbox' hjemmeside benytter tjenesten SSL og AES-kryptering.

8. Lær at bruge Safari

Safari er iPad'ens indbyggede internet browser - altså det program du benytter, når du skal "surfe" på internettet. Husk at du f.eks. kan bruge Safari til at søge på Google og finde lovtekster på Retsinformation.dk. Er der hjemmesider som du benytte ofte, kan du enten tilføje siden til dine bogmærker eller du kan vælge at tilføje en genvej til din "home screen", så siden vises som et selvstændigt ikon ved siden af dine apps.


Har du tips til gode apps eller funktioner, som kan være til gavn for en advokat med iPad, modtages sådanne tips med tak.

 
 

Meddelelser

Har du lyst til at bidrage med indhold til Juraplexus? Har du skrevet en artikel, som kan være interessant for jurister eller jurastuderende? Så kan du tage kontakt til Juraplexus. Vi søger altid indhold til siden og er altid åbne over for idéer til nye artikler. Har du f.eks. deltaget i processpil, været på udvekslingsophold eller vil du beskrive et emne fra en juridisk vinkel? Så skriv til os!