Studentum Logo

Home Artikler Nyheder Medierne må bruge Facebook-profiler
Medierne må bruge Facebook-profiler Udskriv Email
Skrevet af miol   
Onsdag, 28 April 2010 19:19

Medierne må gerne benytte sig af borgeres åbne Facebook-profiler. Det fremgår af Pressenævnets årsberetning 2009.

Pressenævnet er et offentligt nævn, der behandler klager over pressen. Således er Pressenævnets praksis central i afgørelsen af hvorvidt en adfærd er i overensstemmelse med god presseskik.

Med nogle afgørelser omkring Facebook-profiler i 2009 har nævnet lagt en linje for, hvordan informationer fra sociale medier på internettet kan bruges:

Oplysninger hentet på en åben profil er at betragte som offentligt tilgængelig. Derfor kan medierne bruge indholdet uden at spørge personen bag profilen om lov først.

Oplysninger på lukkede profiler betragter Pressenævnet som værende forbeholdt de venner, der har fået tilladelse til at have adgang til profilen. Derfor har medierne ikke adgang til at bruge disse informationer og private billeder.

Der er et par undtagelser til denne linje fra Pressenævnets side:
Hvis et privat billede tages fra en åben profil, men anvendes i en sammenhæng, der kan være krænkende, så kan der være tale om et brud på de presseetiske regler.

Omvendt kan en journalist komme i besiddelse af materiale fra en lukket profil, der har så stor samfundsmæssig interesse, at en offentliggørelse overstiger hensynet til ejeren af profilen på Facebook. Materialet kan i sådanne situationer offentliggøres uden at medføre en tilsidesættelse af de presseetiske regler.

 
 

Meddelelser

Enhver kan oprette sig som bruger på Juraplexus, og det er helt gratis! Du behøver hverken være jurist, jurastuderende eller noget andet jurarelateret. Når du tilmelder dig får du automatisk adgang til at downloade noter mv. fra vores downloadsektion og deltage i debatten i vores debatforum. Endvidere kan registrerede brugere dele egne noter o.lign. ved at uploade til downloadsektionen.